Med havet i fonden, åkrarna i ryggen och det lilla fiskeläget Skillinge på lagom promenadavstånd har Lena och Jonas Martin hittat sitt paradis i en skånelänga från 1868. Följ med in i den rustikt inredda Jarlsbo Gård!

Vackert lantkök i skånelängan Jarlsbo Gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Apoteksskåpet i matrummet är från Jonas föräldrahem, hans pappa var apotekare. Lampan i Muranoglas är arvegods från Lena släkt. Matbordet är nygjort, och stolarna i teak är egentligen för utomhusbruk, men Lena gillar den rustika looken och har därför tagit in dem.

Vinterkylan biter när vi stiger ur bilen på den knastriga uppfarten. Men de vackert utskurna österlendörrarna till Jarlsbo gård står på vid gavel, och vi går in i värmen. Lena Weibull Martin och Jonas Martin hälsar välkomna till gården, som har varit deras hem i fem år. Men paret har en lång historia på Österlen. 

– Under slutet av 80-talet köpte vi ett gatuhus på Skillinge. Det blev vårt fritidshus under närmare 25 år, berättar Lena när vi sätter oss i köket. Vi stortrivdes och det gjorde även våra tre barn, Jens, Maria och Marcus. Det bidrog till att vi ville ha Skillinge som bas.

Lena Weibull Martin och Jonas Martin på Jarlsbo Gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

OM HEMMET

HÄR BOR: Lena Weibull Martin, 73, och Jonas Martin, 72.

VAR: Jarlsbo gård, en skånelänga i Skillinge
på Österlen.

BYGGÅR: 1868.

BOYTA: 250 kvm fördelade på 5 rum och kök.

Brasan i den öppna spisen sprakar hemtrevligt. Blandrashunden Bella sträcker på sig i korgen intill. Lena häller upp kaffe och berättar historien om hur hon och Jonas gick från att vara nöjda sommargäster till att bli än mer belåtna permanentboende.

– Vi bodde i Lund på vintern och Skillinge på sommaren och egentligen gillade vi upplägget. Men efterhand som barnen skaffade familjer och barnbarnen började komma, insåg vi att fritidshuset var för litet. Vi behövde mer plats och av en slump upptäckte vi att Jarlsbo gård var till salu.

Gården hade många fördelar. Huset var på totalt 250 kvm, och här fanns utrymme att både bygga garage och skapa en gästavdelning med möjlighet att ta emot barn, barnbarn och goda vänner som ville sova över. Tomten på 4 000 kvm gav plats för att odla och hålla hönor. Gården ligger på cykelavstånd från byn och bara några minuters rask promenad från stranden.

När de såg huset för första gången blev de förälskade.

– Gården var så perfekt att vi bara efter något år beslöt oss för att flytta hit permanent, berättar Jonas. Vi är pensionärer och kan bo var vi vill och den livskvaliteten vi får här på Skillinge är speciell, fortsätter han.

Vackert lantkök på Jarlsbo Gård, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

I den vackra skånelängan på Jarlsbo Gård finns ett generöst kök där paret tillbringar mycket tid.

Vackert fruktfat och mysig öppen spis i lantköket på Jarlsbo Gård, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Det gamla ”ägga-kagefatet” är arvegods från Lenas mamma, antika sherryglas köpta på Katrinetorps antikmässa. Ljusstaken från Miljögården i Lund.

Vackra gammaldags apoteksburkar i lantköket på Jarlsbo Gård, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

De vackra apoteksburkarna kommer från Jonas familjs apotek i Brösarp och är troligen från senare delen av 1800-talet.

Flytten blev ett lyckokast. På Skillinge fanns mer att göra vintertid än Jonas och Lena kunnat föreställa sig.

– Det ordnas ”damvin” och ”gubböl” varje fredag och lördag eftermiddag nere i byn, vi går på föreläsningar och på köpet har vi fått massor av nya vänner, säger Lena.

Gården byggdes år 1868, och för ett tiotal år sedan gjordes en grundlig renovering av de tidigare ägarna.

– När vi köpte var allt grundjobb gjort, vi har stått för det sista ”finliret”, fortsätter Jonas. Byggt garage, terrass och gästhus, fixat braskamin i köket samt gjort större förråd och hönshus till våra tio hönor.

För att få en öppen planlösning har de tagit bort ett par väggar vilket gjort vardagsrummet större.

Vardagsrummet med Howardsoffa på Jarlsbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Gårdens nedre plan har en öppen planlösning, där vardagsrummet ingår. Howardsoffan är köpt på Mio och sideboardet är indiskt, gjort av återvunnet material och köpt i butiken Alma & Artur. Mattan är köpt på Lauritz.com och de två korgstolarna i klassisk modell är från Vacker Vardag.

Häst i keramik på Jarlsbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Hästen i keramik har Jonas och Lena köpt på Lauritz.com. Jonas älskar hästens form och köper gärna skulpturer som avbildar just hästar.

Mysig sitthörna vid den öppna spisen på Jarlsbo gård på Österlen. Inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Den mysiga sittplatsen intill öppna spisen vid matbordet är barnbarnens favorit. Tavlan ovanför är av skånekonstnären Bo Fransson.

– Jonas hobby är att bygga och snickra, berättar Lena. Han har fantastisk känsla för proportioner. De stora förändringarna vi gjort har varit hans idéer. Jag är den som står för inredningen.

Lena är ursprungligen från Stockholm men har under sin uppväxt bott i Schweiz, USA och Italien. Hennes känsla för rustik inredning med en mix av gammalt, nytt, antikt och ärvt är präglat av hennes år utomlands.

– Mycket av det vi inrett med är möbler och föremål vi haft länge. Egentligen vill jag inte köpa på mig mer, snarare skala bort. Om och när jag handlar blir det bruksföremål som går att använda och antika saker som gör inredningen personlig.

Mycket av det vi inrett med är
möbler och föremål vi haft länge

Hon är inte någon loppisfantast men åker gärna till de skånska antikmässorna i Helsingborg, Brösarp och Katrinetorp för att få inspiration och hitta saker med patina.

– Jag besöker också gärna små antikaffärer som det finns många av här på Österlen.

Sovrummet med högt i tak på Jarlsbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Sovrummet, med taket öppet upp till nock, är Lenas favoritrum. Zebrafällen är inköpt i Sydafrika, byrån till vänster är en del av ett antikt engelskt skåp som egentligen mäter över 2 meter i höjd tillsammans med sin ovandel men denna står numera i gästhuset. Soffan är nyinköpt, från Lenas systers inredningsbutik.

Liten Emmafåtölj på Jarlsbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik

Foto: Helene Toresdotter

Emmafåtöljen har en släkting till Lena inhandlat på loppis och sedan tapetserat om i linnetyg.

Arbetshörna i gammaldags stil med antika möbler, i skånelängan Jarlsbo gård. Inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

Arbetshörnan i vardagsrummet har fasta bokhyllor som ramar in fönstret. Skrivbordet är nygjort men stolen är arvegods från Jonas föräldrahem. Skrivbordslampan är klassikern Bumling.

En del av familjens möbler består av arvegods. Det är vackert och ger ett färgstarkt hem men Lena är noga med att det ärvda, liksom andra föremål, ska ha ett användningsområde.

– Jag är av uppfattningen att även det ärvda ska passa in. Om det inte funkar är det bättre att göra sig av med det eller ge bort till barnen, man ska inte vara fast med något bara för att det är ärvt.

Deras hem har vuxit fram genom åren, just därför är mixen ombonad och personlig, möblerna fyller inte bara ett hus utan är också resultatet av ett familjeliv som representerar olika faser och erfarenheter. Så som huset är inrett fungerar det lika bra sommarvarma dagar när terrassdörrarna från köket står på vid gavel som vinterkalla kvällar när Jonas och Lena för trivselns skull eldar i den öppna spisen.

– Vi använder hela huset, säger Lena. Vi tyckte först att det var stort men nu inser vi att det är precis lagom. Tillräckligt litet för att vi ständigt kan ha kontakt men stort nog för att inte gå på varandra. Jarlsbo gård är på så många sätt ett fantastiskt boende!

Rymligt badrum med stort badkar och separat dusch i Jarslbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik.

Foto: Helene Toresdotter

I det generösa badrummet har paret installerat ett härligt badkar från Neptun, designat av Simon & Tomas. ”Det är underbart att ta ett värmande bad här, särskilt kalla vinterdagar”, säger Lena.

Handfat med bänkskiva i mörkt trä och duschvägg av betongglas i badrummet på Jarlsbo gård på Österlen, inredningsreportage i Hem&Antik

Foto: Helene Toresdotter

Badrums-inredningen går i mörkt trä. Duschkabinen har bytts ut mot en fast dusch och en vägg av betongglas.