Följ med Hem & Antik till norra England, besök fantastiska slott och herresäten, upplev vackra trädgårdar och charmiga byar med små butiker och antikaffärer!

Följ med Hem & Antik till Yorkshire i vår!

Blommande trädgård på Newby Hall

Gullregnet blommar i slutet av maj i trädgården på Newby Hall.

Våren 2019 återvänder Hem & Antik till England för en tredje resa tillsammans med den erfarna och mycket omtyckta svenska guiden Tina Engström. Den här gången tar Tina oss med till Yorkshire i norra England, där vi ska få njuta av en rad fantastiska slott och herrgårdar från olika tidsepoker, varav flera har medverkat i kända engelska filmer och tv-produktioner. Bland annat besöker vi barockslottet Castle Howard där den legendariska tv-serien och filmen En förlorad värld (Brideshead revisited) spelats in och medeltida Haddon Hall som synts i både Den andra systern Boleyn, Stolthet & Fördom och många fler filmatiseringar. De tillhörande trädgårdarna står i vårblomning. Vi bor på ett anrikt järnvägshotell i mysiga staden York, åker genom flera nationalparker med säregen natur och upplever små pittoreska byar med antik shopping och afternoon tea. Missa inte den här chansen att följa med på en oförglömlig vårresa med historiska och litterära förtecken!

FAKTA OM RESAN

Datum: 18-21 maj 2019.

Pris: För prenumeranter 16 990 kr, ordinarie pris 17 990 kr, enkelrumstillägg 3 220 kr.

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm – Manchester t/r med SAS i ekonomiklass. Flygskatt ingår.
  • Svensk auktoriserad guide, Tina Engström, som medverkar under hela vistelsen.
  • Tre nätter på 4-stjärniga hotellet Principal York Hotel, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost.
  • Måltider: två luncher, en afternoon tea och två middagar (exklusive måltidsdryck).
  • Transfers, transporter och entréer.
  • Hem & Antiks chefredaktör Cecilia Lindblom följer med.

Bokning: Kontakta vår arrangör Historiska Resor eller ring 08-545 95 220.

DETALJERAT PROGRAM

Katedralen i York

Katedralen i York med sina höga valv.

Dag 1: Katedralen i York & stadsvandring

Flyg med SAS från Stockholm till Manchester, avresa kl 07.50 med ankomst kl 09.20. Vår svenska guide Tina Engström möter gruppen (avresa från Göteborg och Köpenhamn på förfrågan).

Efter att vi alla samlats på flygplatsen i Manchester och tagit plats i vår buss tillsammans med vår erfarna guide Tina sätter vi kurs mot Yorkshire. Innan vi når den charmiga medeltida staden York, stannar vi för en gemensam lunch längs vägen. Vi checkar in på vårt hotell, centralt belägna Principal York Hotel. Hotellet är ett gammalt, stort och tjusigt järnvägshotell som är nyrenoverat. Här kommer vi bo i tre nätter.

Vi fortsätter sedan med en stadspromenad samt guidad visning av den imponerande katedralen York Minister, och därefter ledig tid för shopping (antikt och modernt) eller egna besök, t ex Jorvik Viking Museum. Den som vill kan även gå på Evensong med körsång i katedralen senare på eftermiddagen. Välkomstmiddag på hotellet.

Newby Hall

Newby Hall bjuder på vackra interiörer med tillhörande trädgård.

Dag 2: Newby Hall & Gardens samt Yorkshire Dale Nationalpark

I dag åker vi norrut och börjar med en privat visning på Newby Hall, ett av Englands mest berömda hus av arkitekten Robert Adam, där filmatiseringen av Jane Austens bok Mansfield Park spelats in. Här får vi en kopp kaffe och sedan guidning innan de öppnar för allmänheten.

Bild från biblioteket på Newby hall

Biblioteket på Newby Hall.

Huset är fyllt av fina möbler av bland annat en samling Chippendale samt intressant konst och värdefullt porslin med mera. Dessutom en av världens främsta utställningar med dockskåp, inte mindre än 70 dockskåp finns i samlingen.

Bild från filmen Mansfield Park som spelades in på Newby Hall.

Mansfield Park spelades in på Newby Hall.

Det blir även tid för att titta på den vackra trädgården på egen hand och att äta en lätt lunch innan vi fortsätter mot Yorkshire Dales nationalpark, där man filmat Hem till gården, Kalenderflickorna och mycket annat.

Under vår färd ser vi delar av det storslagna landskapet och gör ett par stopp i trevliga byar. Vår guide Tina guidar och berättar för oss hela vägen. Vi stannar sedan till vid ett vattenfall där vi får inta afternoon tea på ett litet familjeägt kafé innan vi återvänder till York. Middag på egen hand.

Howard Castle

Vi besöker barockslottet Howard Castle.

Dag 3: Castle Howard & Fairfax House

Efter vår frukost åker vi idag mot nordost och börjar med ett besök på det magnifika barockslottet Castle Howard, som känns igen från legendariska tv-serien och filmen En förlorad värld/Brideshead revisited (efter Evelyn Waughs bok med samma namn). Vi ser både slott och trädgårdar.

Bild ur filmen Brideshead revisited som spelats in på Castle Howard

Filmen En förlorad värld (Brideshead revisited) spelades in på Howard Castle.

Vi fortsätter till kuststaden Whitby och gör en tur med bussen upp på klipporna för att se den berömda ruinen efter Whitby Abbey, med en historia från 600-talet, stormat av danskarna på 800-talet. Vi äter lunch på egen hand och får egen tid för att strosa runt och titta på hamnen eller besöka antikaffärer m m.

Whitby Abbey

Foto: Juliet Evans

Berömda ruinen efter Whitby Abbey.

Vi fortsätter genom North York Moors nationalpark och gör ett stopp i den mysiga lilla byn Goathland, som är känd från tv-serien Tillbaka till Aidensfield.

Fairfax House

Matsalen på Fairfax House.

Efter en liten paus på hotellet promenerar vi till en fransk restaurang för gemensam avskedsmiddag. Vi får sedan en drink och privat kvällsvisning på Fairfax House – ett av Englands vackraste georgianska hus.

Haddon Hall

Haddon Hall är ett av landets bäst bevarade medeltida herresäten.

Dag 4: Haddon Hall & Bakewell

Vi checkar ut efter frukost och lämnar York tidigt och sätter kursen söderut mot Peak District National Park. Vi börjar med ett besök i ett av landets bäst bevarade medeltida hus – Haddon Hall – där man filmat bl a Jane Eyre, Den andra systern Boleyn, Stolthet & Fördom, Elizabeth och Kommissarie Lynley.

Bild ur filmen Den andra systern Boleyn som spelats in på Haddon Hall

Filmen Den andra systern Boleyn spelades in på Haddon Hall.

Därefter stannar vi i den charmiga lilla staden Bakewell för gemensam lunch på en typisk engelsk pub. Efter det blir det lite tid för att utforska antikcentret och de många små butikerna på egen hand.

Vi lämnar Bakewell i god tid för att ta oss till flygplatsen och under färden ser vi mer av nationalparkens säregna landskap som inspirerat deckarförfattare som Stephen Booth och Val McDermid.

Hemresa med SAS från Manchester, avgång kl 18.30 med hemkomst till Stockholm 21.50. Vi hinner äta något lite på flygplatsen (på egen hand) innan avgång.

Bokning: Kontakta vår arrangör Historiska Resor eller ring 08-545 95 220.