Provensalska tyger, charmiga 1700-talsslott och byar med över 300 antikaffärer! Visst låter det lockande? Ta chansen och följ med oss till Provence i oktober!

Höstens resa med Hem & Antik går till färgernas landskap Provence och Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Här njuter vi av konstnärernas älskade landskap, franska trädgårdar och inredning utöver det vanliga. Vi får uppleva provensalska tyger, konstskatter från 1700-talet, antikmarknader och ståtliga vinslott. Resan inleds i ”Provences Venedig”, Isle-sur-la-Sorgue som är berömt för sina småbyar med över trehundra antikhandlare. Vår bas är romarnas stad Nîmes, där textilier hanterats med omsorg sedan 1500-talet. Här besöker vi även ett historiskt hem från 1700-talet med en ljuvlig trädgård. Under resans gång får vi inblick i allt från konsthistoria till design, viticulture och landskapets berömda naturskönhet. I konstens stad Aix-en-Provence upplever vi den stora marknaden och i Avignon besöker vi ett praktfullt hem med fantastiska samlingar av möbler, gobelänger och porslin. Vår ciceron är konsthistorikern Michaela Jolin som leder resan genom ett underskönt Sydfrankrike.

 

NyProvence9

Pittoreska byar möter oss i Provence.

FAKTA OM RESAN

Datum: 20-24 oktober 2019.

Pris: För prenumeranter 16 990 kr, ordinarie pris 17 990 kr, enkelrumstillägg 2 190 kr.

Allt detta ingår:

  • Flyg Stockholm – Nice t/r i ekonomiklass, inkl flygskatt.
  • Svensk ciceron, konsthistorikern Michaela Jolin, medverkar under hela resan. Engelsktalande guide dag 4.
  • Fyra nätter på medelklasshotell, Hotel Le Cheval Blanc, del i dubbelrum inkl daglig frukost.
  • Måltider: En lunch och tre middagar (exklusive måltidsdryck).
  • Transfers, transporter och entréer.
  • Hem & Antiks chefredaktör Cecilia Lindblom följer med.

Bokning: Kontakta vår arrangör Favoritresor eller
ring 08-660 18 00.

Flower Shop

Foto: Getty Images/iStockphoto

Små butiker lockar.

DETALJERAT PROGRAM

Dag 1: Nice – Nîmes

Vi landar i Nice mitt på dagen. Från Rivieran tar färden ca tre timmar till Nîmes. I gamla Nîmes ligger Le Jardin Secret, ett vagnslider från 1700-talet som den nuvarande ägaren, en omskriven stylist, ärvt av sin mormor. Här har hon skapat ett unikt hotell med en diskret port som öppnar upp till en hemlig trädgård, fylld med medelhavsdofter av jasmin, apelsinblom och historiska rosor bland porslinsfiguriner. Efter besöket installerar vi oss på vårt hotell, Hotel Le Cheval Blanc, beläget i den gamla stadskärnan. Nîmes är känt som den främsta av romarnas städer i Frankrike. På eftermiddagen finns tid att på egen hand besöka museet över romartiden i Nîmes, eller ta en promenad i de historiska kvarteren. Gemensam middag.

Isle sur la Sorgue

Foto: Getty Images/iStockphoto

Isle sur la Sorgue i Provence.

Dag 2: Isle-sur-la-Sorgue

Den här dagen väntar en heldag med shopping i ”Provences Venedig”, Isle-sur-la-Sorgue, en stad känd för sina småbyar med 300 antikaffärer, marknader och secondhandbutiker. Floden Sorgue omger de gamla stadsdelarna, här promenerar man längs små kanaler med broar över det gröna vattnet där vattenhjul snurrar.

L'Isle-sur-la-Sorgue, Water Whell - France

Foto: Getty Images/iStockphoto

Floden Sorgue rinner genom staden Isle sur la Sorgue.

I äldre tider levde invånarna på kräftfiske, och siden- och pappersindustrin använde vattenkraft från forsarna i sin produktion. Idag hittar man barockkyrkor, herresäten och 1700-talsapotek omgjorda till museum. Åter i Nîmes bjuds vi på en gemensam middag.

Dag 3: Montpellier

En timme söder om Nîmes ligger Montpellier, en stad med vackra gamla byggnader längs eleganta boulevarder, såväl som modern arkitektur. Under en stadsrundtur möter vi det nya Montpellier och ser de imponerande fasaderna på Maire de Montpellier, Det vita trädet och spektakulära Le Nuage.

Montpellier city in France

Foto: Getty Images/iStockphoto

Stadsvy över den gamla delen av Montpellier med katedralen.

Därefter väntar ett besök på Château de Flaugergues, ett litet lustslott från 1700-talet, som ägs av greve Henri de Colbert med fru. Här njuter vi av tidsenlig inredning och en fin samling porslin och keramik. Slottets vinodling drivs ekologiskt och håller hög kvalitet. Här framställs åtta olika viner, vi får en vinprovning i samband med lunch.

NyProvence5

Château de Flaugergues.

Under eftermiddagen väntar tid att på egen hand utforska Marche du Lez – en kreativ ”hotspot” där lokalt hantverk och design spelar huvudrollen, och producentmarknader och secondhandaffärer kompletterar bilden. Här finns tid att äta middag på egen hand innan vi återvänder till Nîmes.

Porcelain doorknob background

Foto: Getty Images/iStockphoto

Marknadsfynd.

Dag 4: Nîmes – Avignon

Idag utforskar vi Nîmes, av vår engelsktalande lokalguide får vi en privat visning av Domus Fondation, känt för sin exklusiva design sedan 40 år. Vi träffar inredningsexperten Jean-Louis Fages på Cabinet de Curiosité, som blandar antikviteter, möbler och vackra ting. Därefter besöker vi butiken Souleiado, en anrik textilfirma som grundades i slutet av 1500-talet när färgstarka bomullstyger från Indien togs till Marseilles hamn och erövrade Provence. Lunch på egen hand.

NyProvence6

Foto: Photographer:fabrice lepeltier

Huset där Louis Vouland bodde är idag museum.

Under eftermiddagen styr vi kosan västerut mot staden Avignon med sina romerska broar och påvepalatset. Vi besöker ett 1700-talshus med fin trädgård, som en gång tillhörde samlaren Louis Vouland. Huset som idag är museum består av värdefulla samlingar av konstföremål, möbler från Louis XV och Louis XVI, gobelänger, fajans och porslin. En provensalsk färgklick i samlingarna är arbeten av Avignon-skolan, sent 1800-tal. Avskedsmiddag i Nîmes.

antique market The Cours Saleya, Nice, France

Foto: Getty Images

Antikmarknad med möjligheter till fynd.

Dag 5: Aix-en-Provence – Nice

Med bagaget i bussen färdas vi idag österut mot Saint Etienne du Grès, en liten provensalsk by vid foten av Alpillerna. Här har familjeföretaget Les Olivades skapat handtryckta indiskinspirerade tyger sedan 1818. Idag är företaget det enda i Provence som fortfarande trycker sina tyger på hantverksmässigt vis. Fabriksbutiken med såväl hemtextilier som kläder uppskattas mycket av besökare. Vi avrundar vårt besök i Aix-en-Provence, konstens och musikfestivalernas stad. Här finns en underbar marknad för textilier, hantverk och antikviteter, en institution i Provence. Här har du ett par timmar för att utforska utbudet. Den som hellre vill besöka något av stadens konstmuseer eller njuta på ett provensalskt kafé gör det. Lunch på egen hand. Därefter reser vi mot flygplatsen i Nice.

Bokning: Kontakta vår arrangör Favoritresor eller
ring 08-660 18 00.