När Ingrid-Marie och Bertil köpte den sönderrenoverade gården utanför Linköping var det inget av barnen i familjen som jublade. Efter 17 år av ihärdigt arbete har gården blivit en plats där barn och barnbarn älskar att samlas.

I matsalen står en möbelgrupp i gustaviansk stil. Tallrikshyllan med vackert porslin är ett fint blickfång på väggen.

P

aret Hult hade i många år haft siktet inställt på ett gammalt hus att renovera och förädla. En dag tipsade en vän om en gård som just kommit ut till försäljning, och de åkte dit för att titta.

–  Det blev kärlek vid första ögonkastet, trots att det var sönderrenoverat i typisk 1960-talsstil med stora panoramafönster och masonitskivor på hela övervåningen, säger Ingrid-Marie.  

 


OM HEMMET

HÄR BOR: Ingrid-Marie Hult, 63, och Bertil Hult, 61 år.

VAR: Timmerhus utanför Linköping i Östergötland.

BYGGÅR: 1880.

BOYTA: Ca 250 kvm fördelade på
7 rum och kök.

Husets alla spröjsade fönster var borta och den tidigare vackra entrétrappan ersatt med en trist ståltrappa. Men paret såg gårdens potential och bestämde sig för att slå till.

– Barnen däremot var inte alls glada. Vi bodde ju i stan där de hade alla sina kompisar, skola och aktiviteter. De gick i sjunde och nionde klass när vi flyttade hit så det blev några år med mycket skjutsande, men det var det värt. Idag älskar de att vara här med sina familjer och det är alltid här vi träffas för kalas och högtider. Det finns så mycket svängrum här så det passar bra för stora sällskap.

Intresset för gamla hus och gamla möbler är något som funnits hos både Ingrid-Marie och Bertil i mer eller mindre hela deras vuxna liv. De har alltid varit roade av att åka runt och titta på gamla hus, ta reda på hur de är byggda och inspireras. Längtan efter att få komma igång med ett eget hus att renovera var stor, och efter en tvåveckorskurs i Målilla där uppgiften var att renovera ett 1700-talshus, sattes ramarna för hur renoveringen av gården med huset från 1880 skulle gå till. Endast tidstypiska metoder och material fick användas, och de skulle göra jobbet själva. Det visade sig vara ett bra beslut.

Matsalen är stor och har plats för många. Matsalsmöbeln i gustaviansk stil är inropad på auktion och ommålad av Ingrid-Marie.

På matsalsbordet står en vas formgiven av den danska konstnären Tage Andersen.

Så snart vi stiger innanför de linoljemålade röda pardörrarna vid huvudentrén märker vi av den noggrannhet som lagts ner under åren av arbete. De för hand hyvlade plankgolven är silkeslena under fötterna, och i varje liten detalj lyser det gedigna hantverket igenom.

– Under de 17 år som vi bott här har det hänt massor. Vi hade inte ens kök och toalett när vi flyttade in, och så bodde vi bara i ett rum den första tiden. Huset har systematiskt gåtts igenom, rum för rum, och så har vi byggt till både veranda och en ny del med bad och bastu, säger Ingrid-Marie.

Färgskalan är mjuk pastell i botten med inslag av både mörkt rött och blått. Detaljer som guldramar runt tavlor och speglar, kristallkronor i de höga taken, vackert mönstrade gardiner och sirliga bordslampor gör att hemmet känns pampigt men ändå genuint hemtrevligt. Ingrid-Marie har huvudansvaret för själva inredningen. Men hon menar att Bertil, som också är intresserad, har samma smak så hemmet har i princip inretts i samförstånd.

– Antikviteter och inredning är mitt stora intresse. Förr var vi ofta ute på olika auktioner men allt sådant har flyttat över till nätet nu, så då blir det där man får vara istället, säger Ingrid-Marie. 1700-talsstilen är favoriten men det är också den tidsålder som är dyrast att handla ifrån, så därför blir det att jag handlar annat också, säger hon.

Jag renoverar och målar om
det jag köper så att det ska
passa in här hemma

Det mesta av inredningen är saker som Ingrid-Marie har ropat hem på auktion, uppblandat med en del arvegods. Möblerna hon köper behöver inte vara i toppskick för att locka till köp. 

– Jag renoverar och målar om det jag köper så att det ska passa in här hemma. Det är ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna och ändå få fina möbler i den stil man vill ha.

I det blå rummet finns två klassiska skinnfåtöljer, Jetson av Bruno Mathsson. Gardinerna är från Colefax and Fowler och golvlampan är från Svenskt Tenn.

Det rosa rummet är parets favoritrum.

Renoveringsarbetet pågår under årets alla varma månader. Det drar igång redan under tidig vår och inte förrän frosten lägger sig över gården ställs verktygen undan i väntan på en ny sommar.

– Vi har inte bråttom och ser inte en färdigrenoverad gård som målet med det här projektet. Det här är för oss ett sätt att leva, en livsstil helt enkelt.

I köket finns en matplats med ett praktiskt slagbord där paret ofta äter frukost.

En Gripsholmsfåtölj och ett vackert dekorerat golvur bildar en mysig hörna.

En vacker lampa i form av en urna blir ett blickfång i sovrummet.

Kvar på listan över framtida projekt finns bland annat husets båda flyglar och de två ladugårdar som också tillhör gården.

– Hur mycket vi än jobbar finns mängder kvar att göra ändå, skrattar Ingrid-Marie.

Gården är som en skolbok i byggnadsvård, och det är svårt att inte bli imponerad över att de gjort allt från att spänna papptak och blanda linoljefärg till att hyvla allt virke istället för att slipa det och bygga en egen granitgrund.

Den timrade gården ligger utanför Linköping i Östergötland.

– Vi har verkligen gjort allt själva, förutom el och rör, och så har vi haft en jättebra snickare som vi kunnat ringa de gånger vi kört fast.

Ingrid-Marie är idag väldigt glad för att de bestämde sig för att gå den där byggnadsvårdskursen för 17 år sedan. Kunskapen från kursen har paret haft med sig under hela det långa renoveringsarbetet.

–Om vi inte hade gått på den där kursen i Målilla hade det aldrig sett ut så här idag. Vi kan nog säga att vi har de där två veckorna att tacka för allt vi skapat under de här 17 åren på gården!

Reportaget publicerades först i Hem & Antik 1/2018.