Folkskola, industribyggnad och lagerlokal. Det gamla skolhuset från 1928 har genomgått många förvandlingar genom åren. Nu har Hannele och Raimo renoverat den vackra byggnaden och skapat en rofylld plats för kreativt skapande.

Konstnärens kreativa oas

Foto: Jaanis Kerkis

I det ljusa vardagsrummet finns många av parets auktionsfynd, bland annat ett ståndskåp från 1800-talet. I taket hänger flera av de ljuskronor i barockstil som paret samlat på sig genom åren. De antika kelimmattorna är inköpta på olika designmässor.

M

itt i det vackra sjödistriktet i centrala Finland ligger den lilla byn Kuhmois, omgiven av natursköna vyer och sjöar. Här har Hannele Heinonen och hennes man Raimo Nurminen hittat sin egna lilla plats på jorden, i ett gammalt skolhus från 1928. När paret köpte det vackra gamla trähuset 2004 var det i ganska dåligt skick. Byn hade beslutat att stänga folkskolan 1974, och sedan dess hade huset använts till bland annat industriverksamhet och som lagerlokal.

Konstnärens kreativa oas

OM HEMMET

HÄR BOR: Hannele Heinonen och Raimo Nurminen.

VAR: Timrad skolbyggnad i den lilla byn Kuhmois i centrala Finland.

BYGGÅR: 1928.

BOYTA: 550 kvm fördelade på 3 rum och kök samt två lärarbostäder.

De senaste 13 åren har paret ägnat all sin lediga tid åt att försöka återställa huset till dess ursprungliga skick.

– Ibland har vi kallat det ett arbetsläger! Men vi har alltid tyckt om att komma hit för att fira påsk, jul och andra högtider med familjen, säger Hannele, som arbetar som inredningsarkitekt.

Ursprungsbyggnaden, där de tre stora skolsalarna ligger, är stocktimrad. En tillbyggnad, som rymmer två lärarbostäder, tillkom i slutet på 1950-talet. De förra ägarna hade redan renoverat den ena lärarbostaden, så när Hannele och Raimo flyttade in tog de itu med de gamla klassrummen först. Hannele fick kontakt med en snickare i trakten som hjälpt dem med det mesta renoveringsarbetet.Det har varit ett gediget arbete att renovera de gamla skolsalarna, de två lärarbostäderna och köket.

– Vi hade tur som fick bra kontakt med människorna i byn, och de flesta var bara glada över att vi ville försöka rädda den gamla skolan, säger hon.

Konstnärens kreativa oas

Framför den öppna spisen i vardagsrummet står en Howardsofa och några stoppade fåtöljer. Soffbordet har en snickare tillverkat från en gammal planka som låg en redskapsbod på tomten.

Konstnärens kreativa oas

I den gamla skolkorridoren ligger en randig kelimmatta i starka färger. De svarta stolarna är köpta i en antikaffär i Helsingfors.

Ottomanen är ett auktionsfynd som lämnats in för renovering och omklädning. Guldtavlan har Hannele målat.

Det första som gjordes var att flera lager av gammal korkmatta togs bort från golven, och de ursprungliga trägolven reparerades och såpskurades. I köket och badrummet lades nytt klinkergolv. När det var dags att ta itu med innerväggarna kom det första bakslaget. Ursprungligen var väggarna klädda med spännpapp, något som förr var vanligt att använda på timrade väggar. Men det var tyvärr alltför skadat, och istället sattes gipsskivor upp.

De flesta var bara glada över
att vi ville försöka rädda
den gamla skolan

Hannele valde en ljust grå färg för att måla gipsskivorna, vilken visade sig vara nästan exakt samma nyans som de utsprungliga spännpappsväggarna var målade i. Nya lister och dörrfoder tillverkades efter gamla förlagor, allt för att rummen skulle bli så autentiska som möjligt.

Konstnärens kreativa oas

Mellan vardagsrummet och parets sovrum finns en stor hall som används som bibliotek, med två sittgrupper. De gustavianska möblerna har Hannele laserat.

Konstnärens kreativa oas

Den fina Gripsholms-fåtöljen kommer, liksom många av böckerna, från Hanneles föräldrahem. På golvet ligger en antik kelimmatta, men kudden med kelimmönster är nytillverkad.

Konstnärens kreativa oas

Blommor från trädgården i olika små glasvaser lyser upp fint på soffbordet. På väggen hänger en tavla av den finska konstnären Maunu Lappalainen.

Även köket totalrenoverades, och golvet, väggarna och taket i köket gjordes om. Hannele var dock noga med att låta den gamla ugnen vara kvar, och den används fortfarande för matlagning.

– Mycket av maten vi lagar kommer från vår egen köksträdgård. Vi har även bärbuskar och äppelträd i trädgården, berättar Hannele.

Konstnärens kreativa oas

Köket ligger kvar på samma plats som när huset byggdes, men har totalrenoverats. Det enda som är kvar är den gamla vedspisen, som fortfarande används.

Konstnärens kreativa oas

I matsalen har paret valt att inte sätta gips över de vackra handhyvlade timmerstockarna på väggarna. En av Hanneles målningar täcker en stor del av ytan.

Paret tillbringar numera det mesta av tiden i den ursprungliga huvudbyggnaden, de två lärarbostäderna används främst av deras vuxna barn. Hannele har inrett de ljusa och öppna rummen i en sparsmakad stil, där varma terrakottatoner binder ihop rummen.

– Jag ville undvika allt som kändes extravagant och som tog plats, utan snarare inreda på ett sätt som lyfter fram de här luftiga och vackra rummen.

Möblerna är en blandning av gamla möbler från parets tidigare hem, arvegods och ett och annat auktionsfynd från trakten runt omkring.

Konstnärens kreativa oas

Den gamla soffan i metall är egentligen en utemöbel, men passar fint ihop med den växtfärgade ullmattan och Hanneles tavla med äppelmotiv.

Konstnärens kreativa oas

Paret har öppnat upp väggarna mellan de gamla klassrummen, så nu ser man från sovrummet hela vägen bort till andra änden av huset.

Konstnärens kreativa oas

Paret har gjort om ett gammalt förråd till badrum med tillhörande bastu.

Huset fungerar också som Hanneles ateljé, och här har många vackra oljemålningar kommit till. Hannele har haft flera utställningar, och även sålt sin konst utomlands. Hon tillbringar så mycket tid som möjligt i det gamla huset, och säger att det är här hon är som lyckligast.

Eller om det nu är huset som vill ha sällskap.

– Vårt hus tycker inte om att bli lämnat ensamt, det kräver ständig tillsyn, säger Hannele och skrattar. 

Konstnärens kreativa oas

Det gamla skolhuset i Kuhmois byggdes 1928. Runt huset finns en stor trädgård med fruktträd, bärbuskar och trädgårdsland.