I 1920-talsvillan i Köpenhamn har Dorte Berthelsen skapat ett hem som andas harmoni och lugn. Här samsas franska, svenska och danska antikviteter med designklassiker och blommande magnolia.

Fransk elegans i Charlottenlund

Foto: Carolina Romare

De pampiga franska 1800-talskandelabrarna i ett av glasverandans fönster passar fint ihop med det nätta möblemanget i rotting.

 

D

ubbeldörrarna till den lilla glasverandan är uppslagna mot trädgården och vårens dofter och ljud. I den uppvuxna trädgården håller trastar och småfåglar hov, och ett blommande tjugoårigt magnoliaträd sprider sin milda doft. Det råder lugn och harmonisk stämning hemma hos Dorte Berthelsen, i den klassiska danska tegelvillan i bostadsområdet Charlottenlund strax utanför Köpenhamn. 

Dorte minns fortfarande känslan av att ha hittat sitt drömboende när hon steg in i 1920-talsvillan för första gången, en sommar för 35 år sedan.

– Det fanns själ i huset, en skön och behaglig känsla och vi föll för det omedelbart. Vi hade letat hus länge och förstod att vi nu kunde sluta leta, säger Dorte Berthelsen.

Fransk elegans i Charlottenlund


OM HEMMET

HÄR BOR: Dorte Berthelsen med man och hund. Dorte är antikhandlare på deltid.

VAR: Charlottenlund, strax utanför Köpenhamn.

BYGGÅR: 1928.

BOYTA: 300 kvm.

Huset ritades av den danske arkitekten August J. Nielsen och villan stod färdig år 1928. Arkitekturen är ett bra exempel på den byggstil som på danska brukar kallas ”bedre byggeskik”, bättre byggande, en stilinriktning inom den danska arkitekturen som var populär i början av förra seklet. Dortes vackra hem rymmer en hel del tidstypiska detaljer, som de stiliga pilastrarna i nyklassisk stil som smyckar fasaden, den väl tilltagna takhöjden och de enorma stuckaturerna som återkommer i nästan varje rum.

– Huset och trädgården har varit en underbar uppväxtmiljö för barnen, säger Dorte, som njuter av att bo nära både hav och skog.

Samtidigt ligger storstaden Köpenhamn på bekvämt avstånd. De tre döttrarna och deras familjer bor alla i närheten och i dag är det Dorte, maken Preben och cockerspanieln Perle som bor i det stora huset.

– Det är ljuvligt att kunna ha en naturlig samlingspunkt för vår stora familj, med tre döttrar och nio barnbarn, säger Dorte.

Fransk elegans i Charlottenlund

I salongen finns en eldstad som installerades för 20 år sedan. Ett burspråk ger fint ljusinsläpp. Soffbordet av stål och marmor av Poul Kjaerholm och soffor av den franske designern Julie Prisca.

Fransk elegans i Charlottenlund

Smyckeskrinet har Dorte ärvt av sin mor. Vårblommor och vackra föremål i mjölkvitt opalinglas från 1800-talet bildar ett fint stilleben.

Efter att ha varit arbetsterapeut i många år ägnar sig numera Dorte mest åt sin tidigare hobby: antikviteter. Många antikviteter köper hon från återförsäljare i Frankrike, och hon är flitig besökare på auktioner och antikaffärer i Köpenhamn. En del av hennes möbler är till salu, men många är så kära att hon inte riktigt vill göra sig av med dem. Sedan några år tillbaka brukar hon däremot ställa till med en julbasar där hon bjuder in vänner och bekanta och säljer av en del av sina antikviteter.

Jag undviker starka färger, jag vill skapa en atmosfär som känns lugn och fridfull

Ljuset flödar in genom de spröjsade fönstren där originalglasen finns kvar. Huset är i stort sett orört, men en ny murstock och eldstad med öppen spis kom till på 90-talet. Eldstadens stil är tidlöst stram vilket gör att den smälter in som en diskret och smakfull del av interiören.

– När vi byggde den ville vi inte ha något som skulle se omodernt ut efter några år. Med tidlös stil går det lätt att variera uttrycket, med enkla justeringar, till exempel genom att byta ut olika detaljer på spiselkransen.

Fransk elegans i Charlottenlund

Köket renoverades för 15 år sedan och håller fortfarande stilen. Mässingsdetaljerna står sig fint mot övriga material.

Fransk elegans i Charlottenlund

Vackert blåvitt porslin gör sig fint mot den sirligt broderade duken.

Fransk elegans i Charlottenlund

Tillsammans med hortensiabuketten från trädgården blir det antika porslinet och ljusstakarna ett vackert blickfång. Den nätta kristallkronan från 1840-talet är köpt i Frankrike. Arne Jacobsens sjuanstolar står runt bordet, som täcks av en enkel linneduk.

På 90-talet renoverades även köket i tidlös, lite franskt lantlig stil. Trots att det gått över 15 år sedan renoveringen håller köket stilen och det smälter väl in med stilen i resten av huset. 

– Vi var överens om att köket skulle vara tidlöst och harmoniera med resten av huset. Valet av material, marmor och mässing, föll sig naturligt. Vi ville ha det ljust och de vackra detaljerna i mässing tyckte vi gav speciell charm till huset, berättar Dorte.

– Jag gillar enkelhet, ljus och luftig inredning, det får inte bli övermöblerat. Och jag undviker starka färger, jag vill skapa en atmosfär som känns lugn och fridfull, säger Dorte. 

Fransk elegans i Charlottenlund

Sovrummet på övervåningen går i vitt och har tunna gardiner där ljuset silas vackert. Den nätta jugendstolen är från tidigt 1900-tal.

Fransk elegans i Charlottenlund

Slagbordet, lampan och den antika franska Louis Philippe-spegeln är alla inropade på auktion.

Fransk elegans i Charlottenlund

Silverramarna har Dorte köpt på en fransk marknad. Gamla glaskaraffer från danska glasbruk blir en fin detalj.

Hela huset andas harmoni, och färgskalan går i olika nyanser av vitt och milt blekta pasteller. Dorte färgar en hel del av sina textilier, många av de vackra linnedukar hon använder går i en blekt syrenlila nyans.

– Jag har ärvt min mors intresse för att skapa vackra miljöer. Jag brukar utgå från en basinredning som alltid är ungefär den samma, men jag varierar detaljerna efter säsong, säger Dorte medan hon gör en liten bukett av försommarens första blommor från trädgården.

Fransk elegans i Charlottenlund

Vita tulpaner välkomnar längs stengången.

Fransk elegans i Charlottenlund

Tegelvillan med de spröjsade fönstren är uppförd 1928 och är ett bra exempel på så kallad ”bedre byggeskik”. Den pampiga balustraden och pilastrarna är tidstypiska.