Res med Hem&Antik till Marrakech, upplev världsarvet Djema el-Fna och den medeltida basaren, besök Yves Saint-Laurents trädgård och njut av Atlasbergen!

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Vackra inredningsdetaljer av smide i souken i Marrakech.

För två sedan gjorde Hem&Antik en väldigt uppskattad resa till mytomspunna Marrakech. I höst gör vi en favorit i repris för att fler ska få chansen att uppleva detta fantastiska resmål. Staden kommer att lägga beslag på alla dina sinnen med dofter, färger och smaker!

Marrakech anlades av berberna på 1000-talet. Här finns ett myllrande folkliv, vindlande gränder och fantastiska palats med frodiga trädgårdar. Vi besöker souken – basaren – och lockas av vackra tyger, mattor, keramik, lampor, väskor, kryddor och mycket mer. Torget Djema el-Fna, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv, är stadens pulserande hjärta med torghandlare, eldslukare och ormtjusare. Vi upplever det sagolika torget under kvällstid. En eftermiddag tillbringar vi i Yves Saint-Laurents berömda blå trädgård Jardin Majorelle och vi hinner också med shopping i exklusiva designkvarter. Ett par nätter bor vi på traditionella riader ombyggda till hotell, med lummiga och svala innergårdar med fontäner och svalka. En oförglömlig resa i tryggt sällskap av en svensk guide.

 

FAKTA

Datum: 10-14 november 2018.

Pris: För prenumeranter 14 990 kr, ordinarie pris 15 990 kr, enkelrumstillägg 1 990 kr.

Allt detta ingår:

  • Direktflyg med Norwegian, Stockholm-Marrakech tur och retur. Flygskatter ingår.
  • Svensk kvalificerad färdledare, Susanne Malmsten, som medverkar under hela vistelsen.
  • 2 nätter på riader och 2 nätter på hotell, Atlas Medina Spa, hög turistklass/första klass, del i dubbelrum.
  • Måltider: frukost varje morgon, 3 luncher och 3 middagar inkl mineralvatten, kaffe/thé.
  • Program och utfärder enligt ovan.
  • Transfers och angivna transporter.

Tillval: Dag 4 kan du boka en heldagsutflykt till Atlasbergen. Pris inkl lunch är 800 kr, bokas senast 1 mån före avresa.

Bokning: Kontakta vår arrangör Historiska Resor eller ring 08-545 952 00.

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Kryddor är en populär souvenir från Marrakech.

DETALJERAT PROGRAM

Dag 1: Medinan i Marrakech

Avresa från Arlanda med Norwegians direktflyg till Marrakech kl 12.25, ankomst kl 16.35. Vi möts av vår guide Susanne Malmsten och en bekväm buss som ska ta oss till Medinan, där vi ska inkvarteras. Vi kommer bo två nätter på riad och två nätter på hotell. Genom en kombination av boende ges möjlighet att uppleva de väldigt olika atmosfärer som Marrakech har att erbjuda. Efter incheckning samlas vi för middag på Riad Saba, som drivs av svenska Maria Sebnat Martin och hennes man. Marockansk traditionell mat är god och vällagad med grytan tagine som en av paradrätterna. Efter middagen berättar Susanne lite om livet i Marrakech, om riader, ger tips på hur du prutar med mera.

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Lampor av alla de slag finns att köpa i souken.

Dag 2: Besök i souken och torget Djema-el-Fna

Vår guide Susanne leder oss för att utforska Marrakech kulturella hjärta, den historiska medinan med museer och palats. Vi ger oss ut på promenad tillsammans i den gamla delen av Marrakech med den gigantiska souken, basaren, där Susanne visar oss sina hemliga favoritbutiker. Det vimlar av fynd för den som önskar sig vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, skor och väskor i allsköns färger. Här dinglar Maria Montazami-tofsar och vackra dyrbara lampor ovanför skålar i arbetat järn och färgat glas. Mattor, träsniderier och den undergörande arganoljan, vars buskar bara växer här, säljs sida vid sida med kryddor och skira teglas med snirkliga mönster.

Frukt- och grönsaksmarknaden är även den en sevärdhet i sig. Men här möter du också den fascinerande konst och arkitektur som gör staden så älskad av så många. Vi besöker bland annat en antikbutik som figurerat i tidningen Condé Nast Traveller. Lunch intar vi på en takterass.

Efter lunch besöker vi den vackra koranskolan Ben Youssef och Musée de Marrakech, belägen i Menebhipalatset. Dagen avslutas med ett besök på det sägenomspunna torget Djema-el-Fna i solnedgången. Middag på egen hand, vi kan boka bord på någon trevlig restaurang för de som vill det. Det går även bra att äta på gycklartorget, vilket är ett litet äventyr i sig.

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Vackra trädgården Jardin Majorelle i Marrakech.

Dag 3: Designstudios och Jardin Majorelle

Denna förmiddag tar vi oss med buss till Sidi Ghanems omtalade industrikvarter där allt fler högkvalitativa designers och konstgallerier installerar sig. Här prutar man inte och allt är inte billigt, men ofta väldigt välgjort. Du möter inte sällan designern själv och ser saker som du inte finner i souken. Vi åker ut på landet för att äta lunch i trädgården på mysiga Ferme Berbere.

Under eftermiddagen ser vi den världsberömda blå trädgården Jardin Majorelle som uppfördes under sent 1920-tal. I stadsdelen Hivernage skapades en vinterkoloni av artister som Josphine Baker, Edith Piaf och Maurice Chevalier. Under 1960-talet blev Marrakech trendigt bland hippies, musiker, modeller och filmstjärnor, och bland de första att upptäcka staden var Yves Saint-Laurent, Beatles, Rolling Stones och John-Paul Getty. Trädgården Jardin Majorelle designades av den franske konstnären Jacques Majorelle under 1920–30-talen. Även om Majorelles akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre bortglömda så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Majorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och koboltblå krukor med blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar.

Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död 2008, då hans aska spreds i trädgården. Numera finns även ett mycket sevärt litet museum i trädgården, Berber-muséet. Vi kommer även att besöka det nyöppnade YSL-muéeet. I anslutning till muséet finns en ”concept store” som representerar 70 av Marockos bästa designers och här kommer vi ha tid att botanisera. Därefter flyttar vi från vår riad till hotellet Atlas Medina Spa. Gemensam middag på hotellet.  

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Upplev vackra Atlasbergen.

Dag 4: Programfri dag eller tur till Atlasbergen

Denna dag har du valmöjligheter. Det finns gott om konstgallerier och massor med små butiker att utforska i den gigantiska souken som vi besökte dag 2. Du kan stanna på hotellet och ta det lugnt och njuta av poolen och trädgården, kanske besöka hotellets fina spa med hammam. Eller så passar du på att se mera av Marocko, möjlighet finns till en dagstur upp i de närbelägna Atlasbergen (sker med engelsktalande lokalguider).

Heldag i Atlasbergen: Upplev de höga Atlasbergen under en dagsutflykt till en orörd dalgång på 1 500 m ö h. Er chaufför hämtar er kl 09.00 för en färd på ca 1,5 timme upp till kanten av Toubkals Nationalpark. Här väntar en engelsktalande bergsguide för en vandring på mellan två och fyra timmar. Terrängen är lätt och vandringen kräver endast god grundkondition och ett par vettiga promenadskor. Vandringen går igenom berberbyar och odlingar på de stigar som än idag utgör enda vägen för ortsbefolkningen. Efter vandringen intas lunch på en liten restaurang. Här väntar er chaufför på er för återfärd till Marrakech, åter på hotellet ca 16.30.

På kvällen samlas vi till avskedsmiddag, restaurangen ligger i ett läckert boutiquehotell i stadsdelen Palmeriet, Jnane Tamsna.

Följ med Hem&Antik till Marrakesh i höst!

Färgglada tofflor till salu i souken.

Dag 5: Konstgallerier och hästdroska

Den avslutande dagen har vi förmiddagsprogram. Vi börjar med att ge oss ut på en tur med hästdroska genom Hivernage-kvarteren. Sen fortsätter vi med att Susanne visar oss flera häftiga butiker och konstgallerier. Lunchen äter vi på Riad Saba och därefter gemensam transfer till flygplatsen. Hemresa med Norwegian, avresa kl 16.50 med hemkomst Stockholm/Arlanda kl 22.50 (flygtid 5 tim).

 

NUVARANDE Följ med oss till magiska Marrakech i höst!
NÄSTA Växthusdrömmar – dags att inreda uterummet!