När flyttlasset gick hade Joel redan bestämt precis hur alla rum i den nya lägenheten skulle inredas. Resultatet blev en välplanerad tvåa i klassisk stil, med en sober mix av gammalt och nytt.

På ett sideboard i vardagsrummet står en statyett föreställande Johan Peter Molins välkända skulptur Bältesspännarna, ett arvegods från Joels farföräldrar. Foto: Andrea Turander

J

oel tyckte egentligen att den lilla funkisettan han bodde i var ganska bra, välplanerad och just väldigt funktionell. Men så kom funderingarna på att hitta något större, och när de väl tagit fäste visste Joel exakt hur han ville att hans framtida hem skulle se ut. Han hade en väldigt klar uppfattning om vad han letade efter, och tittade enbart på de lägenheter som helt stämde överens med vad han önskade sig. Han visste också precis hur den nya lägenheten skulle inredas.

– Jag var så bestämd att jag till och med köpte ett par stolar till mitt nya hem ett halvår innan jag hittat det!

I vardagsrummet finns två bergèrer klädda i ett ljust tyg. På sideboardet står två höga lampor som bidrar till att skapa en speciell atmosfär.

Joel samlar på väskor från det franska lyxmärket Louis Vuitton. I den ena bergèren ligger en filt med samma välkända mönster.

En smal passage leder från hallen in till vardagsrummet där det stora fönstret bidrar till ett härligt ljusinsläpp. Inredningen domineras av möbler i klassisk stil, och Joel har lagt stor vikt vid belysningen med många olika lampor.

Så dök den äntligen upp, tvårummaren med den perfekta planlösningen. Joel kunde byta 36 kvadratmeter funkis mot 63 kvadratmeter 1880-talsvåning. På papperet kan den beskrivas som en tvåa, men mellan sovrum och vardagsrum ligger en möblerbar hall som Joel använder som arbetsrum. Med andra ord fick han funktionen av tre rum i en tvåa.

OM HEMMET

HÄR BOR: Joel Engstrand, 31.

VAR: Lägenhet i centrala Stockholm.

BYGGÅR: 1885.

BOYTA: 63 kvm fördelade på
2 rum och kök

Med samma målmedvetenhet tog sig Joel genast an att börja inreda den nya lägenheten. Redan samma kväll som kontraktet var påskrivet satte sig Joel tillsammans med vännen Peter Jelf, som arbetar som inredare, och började planera. Innan kvällen var över hade de tillsammans gått igenom rum för rum och bestämt vilka möbler och prylar som behövdes för att genomföra Joels vision.

–Visserligen gick mitt gamla hem i samma stil som det nya och jag kunde återanvända det mesta, men det var ändå en massa nya beslut som skulle tas. Att då ha med Peter, med hans osvikliga känsla för form och färg, underlättade oerhört, säger Joel.

I sovrummet hänger tunga, fodrade linnegardiner som stänger ute ljuset och skapar en ombonad och mysig känsla.

Lägenhetens inre hall har Joel inrett till ett arbetsrum, med ett litet svart skrivbord i rokokostil och en ljus stol i samma stil. På väggen hänger dekorativa guldfärgade speglar.

I hallen hänger en spektakulär spegel i art deco-stil.

Men innan lägenheten var redo för inflyttning behövde den renoveras, och arbetet var så pass omfattande att Joel tog hjälp av hantverkare. De började i köket och gick sedan igenom rum för rum.

Innertaket i sovrummet var förstört och hantverkarna fick ta bort allt, ända till halmlagret längst in, som formar taket. Takrosett och stuckatur hade försvunnit i en tidigare ovarsam renovering och Joel var mån om att de skulle komma på plats igen och dessutom ha rätt utformning för tids-epoken. Han såg också till att det blev stuckatur i mötet mellan hans nya platsbyggda garderober och taket.

Joel jobbar på ett golvföretag, så när det kom till att göra i ordning golven i den nya lägenheten hade han väldigt klart för sig hur och vad som behövde göras. I sovrummet låg ett plankgolv av furu vilket inte riktig tilltalade Joel. Ovanpå detta lades istället ekparkett i fiskbensmönster, vilket hårdvaxoljades för att få den karaktäristiskt vackra ekfärgen. Väggar och snickerier målades genomgående vita.

Jag har alltid gillat tidlöst klassiska möbler. Trender har aldrig riktigt varit min grej

Joels inredningsintresse började spira under åren då han pluggade på Handelshögskolan, och när en vän introducerade honom för den klassiska inredningsstilen kände Joel att han hittat rätt.

– Jag har alltid gillat tidlöst klassiska möbler. Trender har aldrig riktigt varit min grej. För mig andas den klassiska stilen lugn och stabilitet och jag kan ibland känna att den på något sätt står som en kontrast gentemot den ”slit-och-släng”-kultur som jag inte riktigt sympatiserar med.

Köket rymmer ett matbord med plats för fyra. Bordet köpte Joel på en second handbutik på Östermalm, och målade grått. De klädda stolarna kommer från Ikea.

Det ljusa köket från Marbodal rymmer gott om förvaring tack vare de väl tilltagna väggskåpen. Bänkskivan av marmor bidrar till en lite mer exklusiv känsla.

När lägenheten äntligen var färdigrenoverad gick flyttlasset, och många av möblerna från Joels förra hem fick följa med. Inredningen går i en harmonisk färgskala av grå och beige nyanser, med en och annan svart färgklick för att få kontrast. Möbler och inredningsdetaljer är en mix av nyproducerat i gammal stil och arvegods från Joels farföräldrar. Vissa möbler, som det gråmålade köksbordet, har Joel fyndat i secondhandbutiker.

– Bordet är faktiskt lika gammalt som det här huset, säger han.

Nu har det har gått drygt ett år sedan flyttlasset gick, och det nya hemmet fungerar precis som Joel tänkt sig. Det enda som tillkommit är några bilder på väggarna, men på det stora hela ser det ut som den dagen Joel flyttade in. Det om något borde vara ett tecken på att god planering är ett bra alternativ till begreppet att ”bo in sig”. Det hade ju Joel gjort redan i förväg.