ANTIKSKOLAN: Nittsjö – keramik med stolta anor

I 100 år har brukskeramik och konsthantverk tillverkats i Nittsjö. Många av föremålen har blivit favoriter bland keramiksamlare, och flera av dem finns i nyproduktion.

Nittsjö – keramik med anor

De generösa ytterkrukorna från tidigt 1900-tal är hett eftertraktade. Den som har tur att hitta en får betala ett par tusen kronor.

I

den lilla byn Nittsjö i Dalarna ligger ett av Sveriges äldsta hantverksföretag, Nittsjö keramik. Carl Jacob Wettergren och R.A.C. Medén byggde 1843 ett tegelbruk vid Nittsjö. Några år senare började man tillverka terrakotta och kakelugnsdelar. Bruket fyllde både socknens och andra delar av Dalarnas behov av kärl och kakelugnar.

1917 tog Ruben Löfgren över efter sin svärfar och bildade Aktiebolaget Nittsjö Stenkärlsfabrik. Än i dag är det släkten Löfgren som ansvarar för verksamheten i Nittsjö; Rubens barnbarnsbarn Anders, Pernilla och Robert driver företaget i dag. Företaget blomstrade under många år och expanderade kraftigt under bland annat 1940- och 1980-tal, men vid tidigt 2000-tal minskade försäljningen drastiskt. Personalen varslades och produktionen stängdes under vintermånaderna. Men företaget lyckades resa sig och på senare år har Nittsjö satsat stort på att återuppta klassiska mönster och föremål i produktionen, vid sidan om mer moderna föremål, vilket har varit framgångsrikt.

Nittsjö – keramik med anor

Brödfat av Erik Mornils, ingår i Nittsjös serie av klassiker som åter tagits i nyproduktion.

Nittsjö – keramik med anor

Krukor och krus från Nittsjös tidiga produktion.

Nittsjö – keramik med anor

Fat med veckad kant kostar ett par hundra på auktion.

En av de mest kända Nittsjö-formgivarna är Erik Mornils från Rättvik. På sin fritid målade och dekorerade han blomkrukor åt fabriken. Under det första året dekorerade han 40 000 blomkrukor till en ersättning av 10 öre styck. 1925 anställdes han som dekoratör och blev kvar på fabriken i 40 år. Under dessa år skapade han flera mycket omtyckta modeller, till exempel Allmoge och de vackra vaserna Globo, Bobina och Cylindro, som som alla finns i produktion på nytt. En annan viktig formgivare var Jerk Werkmäster, också han från Rättvik, som anställdes 1933 som konstnärlig ledare och blev kvar på fabriken till 1967. Hans hästar, vaser och skålar är i dag attraktiva samlarobjekt, och två av föremålen han ritade finns i nyproduktion: vaserna Octo och Trunco.

Thomas Hellström är en tredje betydelsefull formgivare för Nittsjö. Han anställdes 1958 och arbetade här ända till 2006. Hans mest omtyckta bruksgods kallas Thomas Blå. Det är mycket typiskt för 1960-talet med sin delvis oglaserade yta och syns relativt ofta på auktion. Thomas Hellström gjorde också en hel rad djurfiguriner som finns i nytillverkning.

Nittsjö – keramik med stolta anor

Jerk Werkmäster anställdes 1933 och kom att betyda mycket för Nittsjö. Hästen är från 1930-talet, vaserna ritades tjugo år senare.

Nittsjö – keramik med anor

Thomas Hellströms Thomas blå blev mycket populär, men tillverkades inte särskilt länge.

Nittsjö – keramik med anor

Servisen Clara Fina är ritad av Ingela Westergaard.

I dag ansvarar Ingela Westergaard för Nittsjös formgivning. Bland de modeller och serier hon ritat märks Clara Fina, blåvitt porslin med inspiration från 1700-talsfajanser, och den lysande gröna serien Kullbjörken.

Priset på Nittsjökeramik varierar kraftigt beroende på föremålets ålder och storlek samt var i landet det säljs. Dyrast är den i Rättviks-trakten där många samlar på framför allt de äldre föremålen. Billigast är de serietillverkade föremålen från 1940-talet fram till 1970-talet. De säljs i mängder på sommarauktioner – inte bara i Dalarna.

Mer sällsynta är pjäserna från andra halvan av 1800-talet. Produktionen var då liten och täckte endast den egna socknens behov. Priserna på de få objekt som kommer ut på marknaden är därför höga. Även de större blomkrukorna från tidigt 1900-tal är attraktiva, (men de finns i nyproduktion för några hundralappar) liksom de generösa faten, krusen och vaserna från samma tid. Svampmålade skålar och fat från sent 1800-tal kan kosta från ett par hundra för de minsta till ett par tusenlappar för de största pjäserna.

Den som vill fynda äldre Nittsjö-keramik gör klokt i att leta på auktioner och antikmarknader utanför Dalarna. Och titta noga på stämplarna! De ligger under glasyren och är ofta svårtydda.

9 NITTSJÖ-KLASSIKER DU KAN HITTA PÅ AUKTION ELLER I NYPRODUKTION:

 

3 frågor till Anders Löfgren, Nittsjö keramik

Kring 2006 var fabriken hotad, men ni lyckades vända utvecklingen. Hur gjorde ni?
– Läget är mer stabilt i dag. Kostnadsbesparingar och effektivisering av produktionen har bidragit till vändningen, liksom ökad försäljning tack vare vår nya kollektion Klassiker.

Ni satsar mycket på att återuppta gamla modeller, har det fallit väl ut?
– Det har blivit en stor succé. Vi var inte beredda på den stora efterfrågan och har därför inte förrän nu kunnat anpassa produktionen.

Kommer vi att få se fler klassiker i nyproduktion?
– Ja, vi arbetar med att ta fram flera gamla favoriter!