Hemma hos formgivaren, inredare och trendgurun Jan Rundgren mixas antikt och nytt på ett ombonat sätt.

Text: Lotta Reberg
Foto: Charlotte Gawell

 

Jan stortrivs i lägenheten som han och sambon Lars köpte för snart tio år sedan.

– Vi hade en sådan himla tur när vi hittade den här. Det var två arkitekter som hade bott i den, och de hade renoverat och gjort smarta lösningar. Så trots att det är en sekelskifteslägenhet är köket stort och modernt, och det finns gott om förvaringsställen, vilket det inte brukar göra i gamla lägenheter, säger Jan.

Det svarta bordet kommer från Ikeas 1700-talsserie. Tavlan är gjord av Jesper Waldersten. Urnan från Näfvekvarns bruk. Kandelabrarna är ett av Jans första antikinköp. Den räfflade vasen är från Gefle.

Med de stora fönstren ut mot gatan, de vinröda luckorna, köksön och den väggfasta mjuka bänken känns som om man alltid skulle vilja sitta här. Just köket ligger Jan varmt om hjärtat.

– Sedan ett tag tillbaka har jag blivit så intresserad av gamla köksprylar. Det finns så många roliga saker som man använde förr. Mitt senaste fynd är en antik glassform. 

Hemma hos Jan och Lars finns en mycket varm och ombonad mix av nytt, gammalt och antikt.

– Mitt första antikköp var två kandelabrar. Det var i slutet av 1980-talet. De har stigit i värde. Så att köpa antikt är ju ett roligt och njutningsfullt sätt att få pengarna att stiga i värde, säger han.

I det stora sällskapsrummet hänger en fantastisk målning av den svenske konstnären Gottfrid Kallstenius.

– Det är en av flera målningar av honom som hängde i Grünewaldvillan i Saltsjöbaden. Jag köpte den lite i smyg den dagen vi var tvungna att avliva vår hund, egentligen hade vi inte råd just då. Men målningen gav mig lite tröst.  

 

Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 6 2014!