I ett 1800-talshus i en by i Bourgogne finns en svensk-fransk charm som är något utöver det vanliga. Här har Anna Bonde inrett med egen design, brocantefynd och arvegods.

Efter flera decenniers boende i Provence bestämde sig paret Anna Bonde och Arne Tengblad att flytta. Steget från Provence och upp till den lilla byn Précy-sous-Thil i Bourgogne i mellersta Frankrike kan tyckas lång. Naturen och temperaturen är olika, liksom byar och livsstil.

Huset osm Anna slutligen fastnade för hade stått obebott en längre tid. Det krävdes ett vant öga och spänstiga idéer för att få huset att leva igen. Men Anna har aldrig varit rädd för utmaningar, tvärtom. Hon är en skicklig inredare och har tillsammans med maken Anre Tengblad, konstnär, renoverat och restaurerat ett antal hus och gårdar under deras trettioåriga vistelse i Provence.

Renoveringen gick snabbt. Anna tog hjälp av skickliga hantverkare. Men hon har varit varsam med att behålla den gamla strukturen – ett stort, gediget franskt byhus med 200-årig historia har sina rötter.

I stora huset finns ett rejält bondkök, stort vardagsrum, en vacker, avlång hall, ett par sovrum, arbetsrum och badrum. I köket finns den gamla spisen kvar. Fragment från terrakotta- och klinkersgolv har Anna låtit bevara. 

Det stora vardagsrummets golvbrädor skiner blankbonade i en mörkt brunsvart nyans.

– Jag målade golvet själv, det var verkligen ett beting, skrattar Anna.

Hela huset binds samman av den stora terrassen i sydvästligt läge. Den används alla tider på dagen.

– Här är vi från tidig frukost till sen middag, understryker Anna.

Läs hela artikeln i Hem & Antik nummer 3!

AV: LAGE STONE
FOTO: HANS ROOTH