Man vet aldrig vad man kan hitta när man är ute och promenerar med sin vännina en vacker höstdag. Eva fann ett hus åt familjen och därmed ett helt nytt liv. Det var inget hon förstod den där magiska dagen hösten 1995 när hon och vänninan strosade utmed Sege å och Särslövs gård uppenbarade sig. Men plötsligt hörde hon sig själv säga "Där ska jag bo!". 

Lika gigantiskt som huset är, lika stor blev renoveringen. 

– Vi tog ner en vägg för att göra köket större, men i övrigt handlade det om kosmetiska förändringar där originalgolv togs fram och väggar tapetserades och målades om.

Särslövs gård är en skattkammare för alla sakälskare. Evas förkärlek till gamla ting löper som en röd tråd genom alla rum. De flesta fyndade i antikbutiker, på loppisar och nätauktioner. 

Några nya möbler finns, men inte många. Däremot flera persiska mattor. 

- Tirdad är, med sitt iranska ursprung, kunnig och intresserad. Annars hade huset nog inte haft så många mattor, tror Eva. 

Sentimentalitet finns inte på Evas karta när det gäller möbler. Allt är utbytbart. Därför är också hemmet i en ständig förändring, precis som Eva och Tirdad. 

– Lite filosofiskt kan man säga att vårt hem är en spegelbld av vårt gemensamma liv som handlar om att alltid gå vidare, aldrig slå oss till ro, säger Eva. Sedan vi flyttade hit har vardagen bytt skepnad flera gånger.

Hon är ständigt på jakt efter möbler och ting och inspireras av inredningstidningar och böcker. Och så länge kärleken till möbler och inredning fortsätter att spira, lär rummen fortsätta förändras.

Läs hela artikeln i Hem & Antik nummer 2!

AV: PIA MATTSON
FOTO: HELENE TORESDOTTER