Nu vill vi ha retrotyger!

Intresset för textilier från 1950–70-talet har en tid frodats bland retrobloggare och tygsamlare. Men nu börjar tygerna också spridas till antikaffärer och auktionsfirmor. Här har vi samlat bra köptips för alla som vill ge sig ut på jakt!

Trender ökar intresset

Tyger från 1960–70-talen håller just nu på att avlösa 1950-talsporslinet som det hetaste bytet på retromarknaden. Affärer och kunskapsutbyte pågår ständigt på bloggar, Instagram ochfacebook. Där kan ett tyg som fyndades på morgonen säljas vidare för 30 gånger inköpspriset samma kväll. 

På Tradera har tyger av till exempel Marjatta Metsovaara länge sålts för ansenliga summor, och Myrornas värderare missar numera sällan att sätta en rejäl prislapp på finska stormönstrade tyger i glada färger.

Samtidigt kan man av en anställd på ett auktionshus i Stockholm få frågan »Göta Trägårdh? Heter tyget så?« Och i ett annat auktionshus katalog hitta internationellt efterfrågade Saini Salonens design bakom den anonyma beskrivningen »Gardiner, 60-tal«. 

Tyger har heller aldrig varit ett stort nummer i antikaffärer. Inte ens handlare inriktade på 1950–70-tal har ofta något större utbud av designtyger. Men nu har även butikerna börjat märka intresset och tar med sig mer tyger till antikmässorna. 

Tre trender har sannolikt bidragit till detta sug efter retrotyger:

Inredningstrenden: Många inreder i retrostil och vill ha textilier som passar in i hemmet.
Sytrenden: Att sy till sig själv och hemmet är en »husmorstrend« som ser ut att stanna.
Återvinningstrenden: Det känns bra att återanvända tyger av god kvalitet istället för att köpa nytt, det går att göra något av minsta lilla stuvbit.

Tygbloggarna har säkert också fått många att bli intresserade genom sina bildkavalkader av vacker textil från retrodecennierna. Och så är det ju det där med fyndchansen. Den är numera nästan lika med noll för den som letar keramik av Stig Lindberg och Lisa Larson. Tygsamlaren däremot, kan fortfarande hitta Maija Isola för några tior på en logloppis. Ett litet tag till.

5 fixstjärnor på tyghimlen

Viola Gråstens Oomph.

Viola Gråstens Oomph.

1. Viola Gråsten (1910–1994)

Hon kom till Sverige från Finland 1944 och gav oss strax de lysande »Gråstensfärgerna«. Hennes Oomph kom 1952. Textilier av Viola Gråsten som man hittar på loppis idag är oftast gardiner – och den randiga filten Snark, som vi aldrig verkar tröttna på.

Maija Isolas Unikko.

Maija Isolas Unikko.

2. Maija Isola (1927-2001)

Marimekkos klarast lysande stjärna arbetade på företaget i över 30 år och ritade på 1960-talet den glada vallmon Unikko som fortfarande är deras mest kända mönster. Maija Isolas stil utvecklades ständigt. Det skiljer en hel formvärld mellan hennes tyger Ananas och Kaivo (Brunn)

Necessär i tyget Kukka. Precis en sån.

Necessär i tyget Kukka. Precis en sån.

3. Marjatta Metsovaara (1927-)

Konstnären tog examen i industridesign 1949 och startade fem år senare sitt eget designföretag. Hon är mest känd för sina 70-tals-tyger för Tampella i starka färger, som Kamelia, Orvokit (Violer) och förstås Kukka (Blomma), som är ett av de hetaste bytena på retrotygmarknaden. 

Signaturen Maud är eftertraktad.

Signaturen Maud är eftertraktad.

4. Maud Fredin Fredholm (1919-)

Tunikor med romantiskt batikmönster. Eleganta modekollek-tioner som gick på export till Frankrike, England och USA. Och söta juldukar i rött och blått. MAUD är signaturen som får pulsen att öka hos vintagejägarna. Blues och Zero heter några av mönstren från 1960-talets stora svenska modeskapare. 

Alfi av Sven Fristedt, 1970-tal.

Alfi av Sven Fristedt, 1970-tal.

5. Sven Fristedt (1940-)

När jubileumskollektionen med Sven Fristedts 1980-talsmönster Pompe och Frutto kom förra året slog tygälskarna sina lovar kring Hemtex, tills kedjans välkända reaskyltar dök upp vid påslakanshyllan. Fristedt har formgivit för Borås Wäfveri, Ikea och Katja of Sweden och mönstren är ofta organiska, med frukter, blommor eller löv.

Loppisfyndade tyger blir som nya efter tvätt och strykning! Överst ett tyg av Ritva Wahlström för Strömma. Strykbrädans tyg av Helena Kuuskoski.

Loppisfyndade tyger blir som nya efter tvätt och strykning! Överst ett tyg av Ritva Wahlström för Strömma. Strykbrädans tyg av Helena Kuuskoski.

Så sköter du om dina retrotyger!

• Innan du köper. Kolla om tyget har hål, om det är fläckigt eller delvis solblekt, malätet eller luktar illa. 

• När du kommer hem. Tvätta tyget så fort du kan. Annars, lägg tyget i en påse och frys ned det en vecka så försvinner eventuell ohyra. Ohyra är inte vanligt, men kan förekomma om tyget har legat länge. 

• Fläckar och lukt. Fläckar kan gå bort efter tvätt. Äldre textilier klarar ofta 60 grader. Blanda inte med andra textilier första tvätten. Lukt kan gå bort genom att tyget får ligga i en hink med vatten och någon deciliter ättika under ett dygn. Du kan även hälla ättika i sköljmedelsfacket eller använda sköljmedel med god doft.

Fabrikerna och formgivarna

Det var svensk textils storhetstid och fabrikerna var många. Formgivarna arbetade oftast för mer än ett företag under sin karriär. Här är några av de största textilföretagen och deras mest kända designers:

Almedahls Ulla Eson Bodin, Anna-Lena Emdén, Louise Carling
Borås Wäfveri Sven Fristedt, Maija Isola, Saini Salonen
Finlayson Laina Koskelan, Marjatta Metsovaara
Ikea Inez Svensson, Sven Fristedt
Jobs Gocken Jobs
KF Textil Göta Trägårdh, Gunilla Axén, Carl Johan De Geer
Ljungbergs Textil Sven Markelius, Stig Lindberg
Marimekko Maija Isola, Annika Rimala
NK Textil Astrid Sampe, Viola Gråsten, Olle Eksell, Wanja Djanaieff
Stobo textil Göta Trägårdh, Inez Svensson
Strömma Ritva Wahlström, Göta Trägårdh
Svenskt Tenn Josef Frank
Tampella Marjatta Metsovaara
10-gruppen Birgitta Hahn, Tom Hedqvist, Ingela Håkansson
Mölnlycke Viola Gråsten, Mona Björk

Här är tygsamlarnas fyra främsta jaktmarker:

Loppis: Gå regelbundet till din lokala loppisbutik och skanna av. Fråga om du letar något särskilt, ibland kan säljaren plocka fram något som inte ligger framme. På tillfälliga loppisar hänger säljarna oftast inte upp sina textilier. Gräv i lådorna, längst ner kan det fina tygfyndet gömma sig.

Tradera: Om auktionens text lämnar frågetecken, fråga säljaren om tyget är original eller nytryck. En hel del kända mönster nytrycks. Och retroinspirerade textilier sålda på Hemtex år 2007 kan presenteras som »1960-tal« eller bara »retrotyg«.

Auktionsfirmor: Kan ibland sälja ut partier med textil, vilket gör att du kan få en större mängd billigt. Sälj vidare det du inte vill ha.  

Tyggrupper på facebook: De fina textilierna från 1950–70-tal är en bortglömd kulturskatt, framhåller alla tygsamlare. Men i tre facebookgrupper flödar passionen. Här visar man sina finaste tyger och delar med sig av sin kunskap. Anonyma tygers formgivare och namn på mönster får sina svar. Ibland tar det månader av efterforskning på olika håll, men till slut hittar någon oftast informationen.

Det handlas också friskt i facebookgrupperna. Många nämner dem som sitt främsta köp&sälj-forum. Allt säljs här, från gardinlängder till små bitar av påslakan i åtråvärda mönster.

Grupperna på facebook:

• Vi som älskar 60/70-tals tyger
• Äkta 50-60-70-tals retrotyger

 

Text: Eli Åhman Owetz 

Research: Maria Carlsén