"Mode är mer än kläder"

Nyfiken på en av Hem & Antiks antikexperter? Följ med hem till Malin Sveholm, som även är ny chef för Bukowskis Market.

Malin bredvid den öppna spisen som på 60-talet kläddes med grön keramik av Karin Björquist.

Malin bredvid den öppna spisen som på 60-talet kläddes med grön keramik av Karin Björquist.

Text: Lotta Reberg
Foto: Charlotte Gawell

Bland det första Malin Sveholm tar fram när vi träffas hemma i villan i Nacka är ett svartvitt foto, föreställande en kvinna som håller på att skära upp ett bröd. Fotot är taget av den legendariska fotografen Kerstin Bernhard. 

– När jag jobbade på Nordiska museet dokumenterade jag Kerstins alla foton. Där finns idag en stor samling av henne. Hon var en fantastiskt spännande kvinna som började som fotograf redan på 1930-talet. Under 1960-talet bestämde hon sig för att dokumentera världens olika brödkulturer, berättar Malin, som fick fotot i bröllopspresent av Kerstin.

Starka kvinnor återkommer ständigt när Malin väljer ut sina favoritsaker. Om det inte hade varit för formgivaren Karin Björquist, hade Malin och hennes sambo Tom Österman till exempel aldrig köpt villan i Nacka för två år sedan. Den vita tegelvillan tilltalade dem inte till en början, men när de klev in i huset föll de direkt.

– Den öppna spisen var klädd med ett underbart grönt kakel av formgivaren Karin Björquist som arbetade i 40 år för Gustavsberg. Hon har bland annat gjort Nobelservisen som kom i början av 90-talet, säger Malin.

Förlagan gjordes på 1920-talet och presenterades på Världsutställningen i Paris.

Förlagan gjordes på 1920-talet och presenterades på Världsutställningen i Paris.

Sedan några månader tillbaka är Malin chef för Bukowskis Market. Men dessförinnan hann hon bygga upp vintageavdelningen på Bukowskis. 

– Jag tycker det är spännande med mode, det är ju mycket mer än bara kläder. Mode är ett sätt att uttrycka sig, och avspeglar samhällsförändringar, säger Malin. 

 

Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 1, 2015!