”En matta ska inte vara för liten”

Hem & Antiks inredare Maria Löw, som har valt ut mattorna till det här reportaget, formger också tryckta och vävda textilier samt handknutna mattor. Här ger hon sina bästa tips inför mattköpet!

Maria Löw, hur inreder man bäst med mattor?
– Jag ser mattan som en möbel, likvärdig med andra möbler i inredningen. En generös matta håller ihop en soffgrupp eller matgrupp, och får gruppen att kännas mindre flytande i rummet. Mattan har också praktiska egenskaper: den sänker energikostnaden, är bra för akustiken och är skön att gå på.

Vilken matta skall man välja?
– Det beror på var den ska användas. Vid en soffgrupp kan en matta med lugg passa bra, till exempel en handknuten eller tuftad rya. Vid en matplats passar en slätvävd matta bättre. Tänk på att mattor inte ska vara för små, så inte möblerna står och vippar. För soffgrupper bör mattan vara minst lika bred som soffan. Ställ soffan minst 20 cm in på mattan. Under matbordet bör bredden räcka så att stolarna inte hamnar utanför mattkanten. Räkna med bordets storlek plus ca 50-60 cm runtom.

Hur väljer man mönster och färger?
– En matta kan vara ett sätt att få in mönster, färg och form i inredningen. Äger man en häftigt mönstrad matta kan man utgå från den när man väljer möbler till inredningen, plocka upp färger från mattan i soffor och övriga textilier. Ska man komplettera befintlig inredning med en matta, kanske en specialbeställd variant kan passa. Många nytillverkade mattor kan man beställa i valfritt format och färg. Om mattan ska samsas med många befintliga saker kan det vara effektfullt att välja en med enfärgade eller svagt melerade strukturer och reliefer.

Av: Maria Löw
Foto: Michael Förster