lantligt720.jpg

På 64 kvadratmeter i ett sekelskifteshus har Jens och Jonas skapat en luftig och ljus våning. Här samsas utvalda, antika guldkorn med nya saker i gammal stil. 

Av Tesa Spetz
Foto Andrea Turander

Efter några års sökande hittade Jens och Jonas sitt drömboende - en rymlig tvåa som de kände passade dem perfekt, en våning på 64 kvadratmeter. Själva huset är byggt runt sekelskiftet, närmare bestämt 1898, och stora delar av originaldetaljerna finns kvar.

– Det passade oss perfekt, eftersom vi gillar möbler och inredning från gångna tider, säger Jonas.

lantligt2.jpg

De vita väggarna och blanka golven är den neutrala basen och fräscha tonen i Jonas och Jens hem. Den tillåter vilka övriga färger som helst, men förutom svart är det inte någon kulör som direkt dominerar tvåan. Tvärtom, lite milda pasteller kan man förvisso hitta i vardagsrummet, men det är snarare former, detaljer och material som ger karaktären åt Jens och Jonas inredning än just någon speciell färgskala.

– Vi letar efter inredningsdetaljer och möbler på såväl nätet som ute bland antikbodar och antikaffärer, en favorit är butiken Oscar & Clothilde. Dit går vi när något nytt men med äldre karaktär måste köpas. Men vi handlar även på loppis och auktioner på Öland där vi tillbringar somrarna, berättar Jonas.

lantligt1.jpg

Alla inredningsdetaljer har sin givna plats i sitt sammanhang, inget är utplacerat av en slump. Därför är det också möjligt för Jonas och Jens att inte ha ett överflöd med prylar utan det som finns hos dem finns där av en anledning.

–    Men ibland får inredningsdetaljerna ”vila” under en period, och återkomma på annan plats i hemmet, säger Jens.

lantligt3.jpg

Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 1 2014!