Gården Estabo i Närke ha en allé av äppelträd och stor veranda. Dessutom finns här en ateljé. Inte konstigt att ägarinnan Tulla Grünbergers hjärta tar ett skutt varje gång hon är framme vid grinden.

När Tulla tar av från motorvägen och kör in på småvägarna kantade av åkrar och ängar och till slut kommer över till den lilla bron och ser det gamla huset med den stora faluröda grinden, tar hjärtat ett skutt. Speciellt nu i maj då äppelträden längs allén blommar. 

Hon är framme vid sin släktgård Estabo och tillbaka i barndomens trakter i Närke. 

– När jag tog över huset efter mina föräldrar fanns det mycket att bevara - matsalens slagbord, handbroderade dukar, ljuskronor, kopparkärl, korgar och gamla verktyg, saxar och brödkavlar, berättar Tulla. 

Tulla Grünberger är stilsäker. Det syns i husets vackra interiörer. Inredningen är harmonisk med nästan erbart antika möbler och föemål. Allt är utvalt med känsla.

– Det gröna vägguret köpte jag på en auktion. Vem som gjort uret visste man inte men jag lyckades få fram att det var en urmakare från Örebro som var verksam i slutet av 1700-talet. Så det passade ju bra.

– Det bästa med Erstabo är att det finns kvar i släkten. Att vi kan vara där på sommaren, sitta på trappan, ta ett dopp i den lilla sjön bland näckrosorna, göra en cykeltur, kolla hästarna i hagen.

Läs hela artikeln i Hem & Antik nummer 3!

AV: MARIE-LOUISE DOUGLAS
FOTO: HELÉN PE