Vem i regeringen är mest intresserad av antikviteter? Jo, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon missar sällan en antikmässa och fyndar gärna allmoge på bondauktioner och loppisar. 

När Lena Adelsohn Liljeroth väljer favoritsaker har de alla en sak gemensamt. De bär på en historia. Alltifrån den stora karusellhästen till den blåvita soppterrinen. 

– Vi bryr oss inte så mycket om trender när vi inreder hemma, berättar hon. 

Både hon och maken Ulf Adelsohn har ett intresse för antikviteter. 

– Jag tycker om att gå i antikaffärer, på antikmarknader och på loppisar. Speciellt på sommaren när jag har mer tid. Det är avkoppling.

Varifrån kommer antikintresset?

– Från mormor. Jag var ofta med henne i köket och hörde berättelser, och var med när hon lagade mat. Därför är jag nog lite extra fäst vid vardagsting från förr. En bakform som bär på en historia kan vara minst lika spännande som en riktig dyrgrip. 

En del av porslinet hemma i Lenas kök har hon ärvt från mormor. Där finns bland annat den vackra, blåvita Rörstrandsservisen Willow.

– I motivet gömmer sig en kärlekssaga från Kina, om hur ett förälskat par inte får gifta sig utan flyr och sedan blir dödade. Men efter döden förvandlas de till duvor och blir den eviga kärlekens symbol.

Läs hela artikeln i Hem & Antik nummer 3! 

AV: LOTTA REBERG
OTO: CHARLOTTE GAWELL