Hur ser drömköket ut i höst? För antikhandlaren Tony Andersson är det varmt och mustigt, som i en fransk bistro. Köksprylarna är rustika och möblerna antika. 
 

Urval: Tony Andersson, Rehns antikhandel
Styling: Tony Andersson och Tesa Spetz
Foto: Per Myrehed
Text: Erika Funke

 

Tony Andersson är inredare och driver Rehns Antikhandel i Stockholm.

Vad är det för fel på moderna kök?

– De är oftast opersonliga och kalla - som obduktionssalar. Jag tycker att vi lyssnar för mycket på köksfabrikanterna, som vill att vi köper allt från dem i färdiga lösningar. Det går att byta ut delar av den fasta köksinredningen mot mer personliga möbler, som vi sedan kan ta med oss vid en eventuell flytt. Då får vi en unik kombination och sparar samtidigt pengar.

Passar antikviteter i köket?

– Ja, jag vill att vi ska gå utanför det vanliga kökstänket! Jag gillar att ha generösa ytor som flera kan arbeta vid samtidigt, och då kan man till exempel sätta in en gammal styckbänk, en möbel med marmorskiva eller en ruff träyta som tål att man använder den.

 

Nyckelord för ett antikinspirerat kök

Personlig dukning

Det sociala köket

Gör om otippade möbler!

Ett skåp med trasigt glasfönster kan få nytt liv. Byt ut det trasiga glaset mot hönsnät, och använd som kryddskåp. En gammal gardinstång fungerar utmärkt som handdukshängare.

Hatthylla istället för skåp

En personlig kökshörna behöver inte bli dyr. Välj en gammal 50-talshatthylla istället för köksskåp. 

Välj enhetliga färger

Bestäm dig för en eller två färger på porslinet, sedan är det bara att blanda nytt och gammalt och udda eller serier. 

Här har vi fyllt senempireskåpen med köksprylar och keramik i gräddvitt och natur.

Här har vi fyllt senempireskåpen med köksprylar och keramik i gräddvitt och natur.


Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 5!