I Sveriges bäst bevarade bergsmansby Gamla Pershyttan ligger Erik Andersgården. Här bor Kerstin Karlsten-Roth, som till julen förvandlar 1700-talsgården till ett smakfullt och stilenligt julhus.

 

Av: Anncatrin Rosenqvist
Text: Marit G Engstedt
Foto: Ragnar Ómarsson

 

För drygt tio år sedan köpte Kerstin Karlsten-Roth och hennes numera avlidne man Kjell den praktfulla bergsmansgården i Pershyttan i Bergslagen. De hade letat efter ett hus på landet i flera år, mest på skoj, men under tiden lärde de sig vad de verkligen ville ha och vad som inte kändes viktigt.

– Att hitta ett gammalt hus som var varsamt renoverat, helt i vår egen smak, var förstås helt fantastiskt, säger Kerstin.

Det som tilltalade henne och maken var husets atmosfär. Där fanns breda golvplankor, spegeldörrar med kammarlås, höga trösklar, breds dörrfoder och golvlister. Moderna finesser som treglasfönster, bergvärme och centraldammsugare var redan på plats.

– För oss var det helt enkelt ett drömhem, berättar Kerstin.

För tio år sedan blev Pershyttan Örebro läns första kulturreservat. Att bo i ett kulturreservat är ingen nackdel. Områdesbestämmelserna är till för att skydda kulturmiljön. Det betyder att de som bor här får finna sig i vissa restriktioner när det gäller byggnader, färger och staket. 

– Alla som bor här ser reglerna som en garanti för att byn får behålla sin särprägel och det månar vi om tillsammans, säger Kerstin.

Även om gården var ett drömhus fanns en hel del arbete att göra för Kerstin och hennes man när de flyttade in. Kök och badrum behövde uppdateras, skorstenarna var i renoveringsbehov och alla de sju byggnaderna behövde få ny rödfärg. Tyvärr gick Kerstins man bort efter några år, men de hann med en del av renoveringen. Sedan har Kerstin fortsatt själv, med sådant som de hade planerat.

 

Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 6 2014!