1700-720.jpg

På sköna Gransholms herrgård i Småland är 1700-talsmöblerna en del av vardagen. Här bor antikhandlarna Maria och JanÅke af Trampe, som gärna bjuder på inredningsidéer till oss som inte har lika många kvadrat.
 

Av Pia Mattsson
Foto Helene Toresdotter

1700_1.jpg

Maria, JanÅke och Gransholms herrgård är en välkänd treenighet i antikkretsar. Det är inte alla som vågar köpa en nergången herrgård från 1812. Men det gjorde Maria och JanÅke hösten 2002.

Drivkraften var deras gemensamma passion för det vackra huset. Plus en vision om att skapa en spännande och levande antikhandel i tv plan och eget, privat boende högst upp. Resten är historia. Ett intensivt och arbetskrävande projekt som bars upp av parets idé: att återställa huset till sitt originalskick. Eller som Maria beskriver det: ta fram det som fanns både under och bakom.

Korkmattor avlägsnades och tapetlager skrapades bort. Dörrar och panelers ljusa originalfärg togs fram. Det mesta av herrgårdens inre är numera i originalutförande, bara tre rum behövde tapetseras om. Det gjorde man med lumppapp som målades. 

      Det mest befriande med ett stort och gammalt hus är att man kan ta ut svängarna och få maximalt utlopp för sin kreativitet, säger Maria. Vi kan utan problem sätta in en tre meter hög spegel. Rent själsligt tror jag att gamla miljöer och möbler gör oss mer sinnliga.

      Man fylls av ödmjukhet inför något som är skapat så långt bak i tiden och vill inte göra någon påverkan på det, nickar JanÅke.

1700_3.jpg
1700_2.jpg

Hela artikeln hittar du i Hem & Antik nr 1 2014!